Watrous Associates Architects
 

Solar Additions

New English Addition (2000 sq. ft.)

This addition to an existing timber-frame cottage provided the new owners with an expanded Living Room, Deck, and Master Bedroom Suite. It also provided a new front entry, home office, and sunroom. Wonderful views of rolling countryside to the west were accessed using low-e Anderson windows with a high shading factor built into the glass.


 
Baxter Addition (375 sq. ft.)

This addition shows how solar-design and modern building techniques can be used to reduce energy costs without sacrificing comfort or beauty. The goal was to provide additional Living, Dining, and Bedroom space in a contemporary addition at the rear of the house that would harmonize with the architecture of this Victorian cottage yet be invisible from the street.

 
Oldham Renovation (1120 sq. ft.)

Before renovation, the Kitchen and Living spaces of this 1950's split-level house were dark and cluttered. To obtain a bright, unified, and open plan, the inside spaces were “scooped” away and then rebuilt in an open, modern style. Gables were added at both ends to take advantage of the natural solar lighting and lovely view of the trees and pool of the rear yard.

 


 
New Salisbury Addition (489 sq. ft.)

This modest Sunroom addition was designed using all the techniques typical of larger Sun-Earth Homes designed by Mr. Watrous, and thus displays how passive-solar design can be incorporated into a variety of projects large or small.

   
top

To report problems with this site e-mail Nick Braden